Ansamblul schitului Sihla


Categorie: Altele
Perioada: sec. XVIII - XIX
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10584
Adresa: 697
Localitate: sat AGAPIA; comuna AGAPIA
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla Ansamblul schitului Sihla

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Jun-2009

Schitul Sihla a fost intemeiat in 1741, iar biserica din lemn, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul ", s-a cladit in anul 1813.
In apropiere de biserica schitului se afla si bisericuta de brad, sub stanca, cu hramul "Schimbarea la fata", construita in anul 1863 de Ionita Cantacuzino, precum aflam din urmatoarea inscriptie:
"Aceasta bisericuta, cu hramul "Schimbarea la fata" a fost construita dupa traditie dintr-un singur lemn (brad), in anul 1763, de Ionita Aga Cantacuzino-Pascanu, in amintirea prietenului sau Ioan Coroiu, mort pe aceste locuri, la o vanatoare.
Biserica, in forma de corabie, (nava), fara abside si turle, se pastreaza in starea initiala. Chiliile de sub stanca dateaza din secolul XV-lea.
La sfarsitul secolului XVII, in aceste parti, a trait o mare pustnica, cunoscuta din traditie sub numele de Cuvioasa Teodora, fica lui Ioldea Armasul din Vanatorii Neamtului.
Pestera in care s-a nevoit Cuvioasa Teodora, sta marturie pana astazi, nu departe de aici, pe versantul nordic al muntelui."
( dupa "Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )